Hányattatásom 41. napja (2014.02.11)
...avagy „Fázós lábam”
Hozzászólás: [ITT]
Fázós lettem. Vészesen fázós. Erről már írtam, mert korábban is megtapasztaltam, de ma hajnalban ennek ékes bizonyítékát kaptam. Ez azért vicces, mert korábban nagyon bírtam a hideget; sokszor botránkoztattam meg túratársaimat, hogy egy szál pólóban és egy mellényben túráztam, amikor ők majd megfagytak kabátban is. Amikor rám néztek, még jobban dideregtek… :)

Nos, ennek úgy tűnik vége! Tegnap éjjel nem tudtam aludni, csak forgolódtam. A munkám és a problémáim foglalkoztattak. Irigykedve néztem a kedvesem, aki jóízűen durmolt. Ilyenkor egy idő után elunom és lejövök programozni a nappaliba, mivel így legalább hasznosan töltöm a holt időszakot. Most is így tettem! Szépen haladtam, de közben éreztem, hogy a lábam egyre jobban hül kifele. Pedig vastag zokni volt rajtam, sőt be is takaróztam.

Hajnalban vagy inkább kora reggel, amikor elálmosodtam, felmentem a hálószobába, de ha nincs mellettem a kedvesem, aki odabújik, hogy átmelegítsen, akkor megfagytam volna. A lábam, mint két jégdarab; egyszerűen nem tudtam magamtól felmelegedni. Félelmetes volt! Még most is érzem a fázást a lábfejemben. :(

Közben okosodtam némileg. A fázásom valamiféle fordított termogenézis lehet. A termogenézis azt a jelenséget takarja, amely során - ha fázik - szervezetünk jóval több energiát igényel, mivel az alacsony külső hőmérséklet ellenére is tartani kívánja a 37 ''C körüli állapotot. A gyakorlatban ezzel a módszerrel nem lehet lefogyni, ugyanis a többlet energia-felhasználás minimális, s a fázás következtében bizonyítottan az étvágy is megnő, mivel a szervezet - tudat alatt - vastagabb, a hideg ellen is védettséget adó zsírrétegre vágyik. Többek közt ezért ostobaság az az amerikai módszer is, amely úgy kíván kalóriát égetni, hogy jeges vizet itat a páciensekkel (aminek a felfűtésére energia szükségeltetik).

Az esetemben tehát arról van szó, hogy itt a lakásban éjszaka lemegy a hőmérséklet (normális, hiszen éjjel csak minimumon megy a fűtés). A hőm fenntartása végett a szervezet próbál energiát elvonni, de nemigen tud honnan, így aztán fázni kezdek. A fázás pedig a szokásos módon a végtagok felől indul el. Miután jól kihűltem, hiába takarózom be, a testem az energiahiány miatt képtelen felfűteni a takaró alatti légréteget. A takarók – sokak téveszméi ellenére – nem fűtenek. A vastag gyapjútakarók sem (nincs bennük aktív hőforrás). A takarók arra alkalmasak, hogy ne engedjék elszökni a hőt. ha tehát nem tudok eleget termelni, akkor hiába nem szökik el, nem melegszik fel a lábam, kezem.

Ma valahogy éhes vagyok, pedig még nem is tekertem. Kelleni fog majd, mert estére legénybúcsúra megyek és ott valószínűleg iszunk is majd. Szoktak…

Most épp nem didergek, kaptam egy elektromos lábmelegítőt, illetve begyújtottam a cserépkályhába. A panelban biztos nem fáznék, de ott meg nem hallanám a tűz ropogását. Kellemes így dolgozni, irigylem is magam érte! :) Elég nagy munkában vagyok, aminek az eleje kifejezetten rabszolgamunka. Kódokat kell átalakítanom olyan formátumra, amit majd bekebelez a leendő webfelület. Olyan izgalmas, hogy két kávét már megittam. Ráadásul éjjel pár órát aludtam, vélhetően meg fog ártani az alkesz. Majd nem iszom sört! Csak páleszt! :)

Úgy tervezem, hogy fél négyig még melózom, aztán letekerem a távot, lezuhanyozok és indulok. Igazából tényleg jó lenne nem berúgni, mert holnap is kellene dolgoznom elég sokat.

komment írás
Neved: (Ha regisztrálsz, nem írhat más a nevedben!)

...Avagy a fogyókúra története szubjektív szemmel...