Hányattatásom 36. napja (2014.02.06)
...avagy „Alkohol kalória”
Hozzászólás: [ITT]
Úgy tűnik, mégis fogytam. Bár ez a hetem nem volt igazán alkalmas a fogyókúrára, mert valahogy minden összeesküdött ellenem. A kulcsszó az életmód váltás lehet. Vagyis a fogyásomban nagyobb szerepe van a rendszeres testmozgásnak, mint az alacsonyabb kalória bevitelnek.

Ma reggel lemértem magam: 94.5 kg voltam.

Ezzel elégedett vagyok, mert nagyjából megfelel az elvárásaimnak. A heti 0.5-1 kg közti fogyást szerettem volna belőni és ez most sikerült.

Sajnos nem tudok következetes lenni, mert a problémáim miatt fogyasztok alkoholt, amiben pedig sok a kalória. Ha ezt nem tenném, akkor hatékonyabb tudnék lenni. Sajnos az alkoholban nagyon sok a kalória és ráadásul gyorsan feldolgozható, fogyókúrás szempontból „rossz” kalória. De mindegy, ez van!

Tegnap megittam apámtól kapott almapálinkából két felest (1 dl), amiben alsó hangon is 250-30 kcal van. Az alkohol öl, butít és nyomorba dönt! Ha a közkeletű mondás túlzó is, egy biztos: az alkohol hízlal! Egyrészt az alkoholos italok kalóriatartalma meglepően magas. Egy gramm alkohol átlagosan 7-7.5 kalóriát tartalmaz, ennél több kalóriát csak a zsírban találunk grammonként. Másrészt alkohol hatására az emberi test sokkal lassabban égeti el a zsírt.

Persze nem mindegy milyen típusú alkoholt fogyasztunk. Míg az égetett szeszek valóságos cukorbombák, 1 dl belőlük akár 250-350 kalóriát is tartalmaz (ezt kb fél óra aktív bringázással dolgozhatom le), addig a száraz vörös bor csak 60 kalóriát tartalmaz decinként, s a kutatók egy-egy pohár bor elfogyasztásának pozitív élettani hatásait is kimutatták.

Az égetett szeszek közül még nagyobb kalóriatartalmúak a „női italok”, amiknek az alkoholtartalma ugyan alacsonyabb, ám cserébe magas a cukortartalmuk. Ettől lesznek édes italok. Ugyancsak többet nyomnak az ember kalóriafelvételében a koktélok és a „sötét” szeszek (Unicum, Jägermeister). Ezek 300-400 kcal-t is tartalmazhatnak decinként.

Magyarán kimondva, ha az ember fogyózik, akkor maximum kevés sört vagy száraz bort igyon!

Az életmód váltás eddig nem csak a sport beiktatásából állt, hanem a korábbi piálós életvitel változtatásán is. Most nem az esti vörösborról beszélek, amit a kedvesemmel eliszogatunk - erről nem szívesen mondanék le, mert mindkettőnknek jót tesz -, hanem a töményről. A tegnapi nap ilyen szempontból egy zsákutca volt. Nem magyarázkodni akarok, egyszerűen csak pocsékul éreztem magam, történik körülöttem olyasmi, amitől rossz kedvem lesz és egyszerűen szükségem volt egy kis lazulásra.

komment írás
Neved: (Ha regisztrálsz, nem írhat más a nevedben!)

...Avagy a fogyókúra története szubjektív szemmel...