Hányattatásom 17. napja (2014.01.18)
...avagy „Méz és virágpor”
Hozzászólás: [ITT]
Igazából összefolyt a tegnap a mával. Megfigyeltem, hogy a kúra kezdete óta sokkal intenzívebben hat rám a koffein, mint korábban. Úgy tűnik, ez is valami olyasféle dolog lehet, mint az alkohollal tapasztalt változás. Tegnap délután ittam egy adag feketét, mert erős álmosság jött rám, erre azóta nem tudom lecsukni a szemem. Illetve le tudom, csak nem marad úgy!

Korábban nyugodtan ihattam akár délután 6-kor is presszókávét, este beestem az ágyba. Hát …ez megváltozott.

Igyekeztem a hajnali órákat kihasználni: ilyenkor legjobb programozni weboldalt. Alig néz be felhasználó, nem zavaró, ha valami rövid ideig nem működik, vagy nem a megszokott módon működik. Szóval nyugiban lehet bütykölni. Kedvenc turisztikai oldalamat építgettem. :)

Kíváncsi leszek arra, hogy egy hónap elteltével milyen arányú változáson esek át. Mennyiben változik a térfogatom? A kilóknál jobban izgat, hogy beleférjek a cuccaimba. Centikben mérhető eredményre vágyok, ez hajt. Amit már most is érzek, hogy könnyebben gyalogolok, nem kapkodom úgy a levegőt, amikor fel kell szaladnom valamiért a lépcsőn. Mindenképp pozitív változáson megyek át és ez bizony jól eső érzés.

Anno sohasem próbáltam szobabringázni, most ez is tetszik, hogy egy órát simán letekerek. Ma tervezem is kicsit nyűni a szerkezetet, mert tegnap kimaradt. Elment az idő és inkább kedvesem mellé kuporodva videózgattam, mint a nyeregben ülve. Ez talán érthető is. :) Sajnos a kedvesemmel kevesebbet vagyok egy légtérbe, mint a szobabiciklivel.

Hajnal 4 körül tudtam elaludni, ennek megfelelően kicsit álmosan keltem 9-kor. Hogy vidámabb legyen a reggel, édességet ettem: lekváros-mézes joghurtot, amibe a kedvesem unszolására tettem egy kis virágpor granulátumot is. Mondjuk 1 gr-ot. Nem tudom mire jó a virágpor, kicsi az esélye, hogy mézet csináljak belőle. Remélem, hogy nem nő tőle sárga-fekete szőr a potrohomon. :)

A kedvesem szerint nagyon egészséges, mivel sok-sok gyógynövény hatóanyaga megtalálható benne. Azon mondjuk elgondolkoztam, hogy a derék rovarok a gyűjtés közben meg tudják-e különböztetni a margarétát, kamillát mondjuk a nadragulyától és a beléndektől? És ha megkülönböztetik, akkor van-e bennük hajlandóság az általunk kívánatosnak ítélt szelekcióra? Na, mindegy! Ha napközben kitágul a pupillám, mint a középkori nőknek, akik nadragulya levet csepegtettek bele, hogy szexisen nagy pupillájuk legyen, akkor az általam fogyasztott virágport valami trollkodó méhecske gyűjtötte. :)

Hétvége ellenére lenyomtam egy órás bringát. Tök szabályosan – illetve ahogy én hallottam, hogy kóser – öt percből 1 perc intenzívebb tekerés (pulzusszám 140 fölött), aztán normál tekerés 4 percig (120-as pulzus körül). Közben a kedvesem instrukcióit követve 20 percenként ittam. Vizet. Bubi mentest. Műanyag flakonból. Az edzés végén úgy néztem ki, mint akit pofán öntöttek egy vödör vízzel, úgyhogy a ruhacsere és a zuhany nagyon rám fért.

Holnap jönnek látogatóba a szüleim és a testvéremék, már kiagyaltuk, hogy mivel kínáljuk meg Őket, mivel ők is fogyóznak a karácsonyi habzsi-dőzsi utóhatásaira tekintettel. Úgy tervezzük, hogy sütünk csirkemell falatkákat és párolt, fűszeres, illetve nyers zöldségekkel, meg valami finom mártással kínáljuk majd őket, illetve a kedvesem könnyű salátával készül. Remélem ízleni fog nekik.

Ebédre saját kezűleg szedett gombából készült isteni gombaleves volt az első fogás, amit mézes sült kárász követett párolt karfiollal. Nem akartam a szokásos módon, paprikás lisztben, bő olajban kisütni, mert ha nem jól választom meg az olaj hőfokát, akkor megszívja magát olajjal vagy túl sül. Az eredmény nem lett rossz, bár a pulyáknak szerintem túl pikáns volt, nekik korábban a bundában sült jobban feküdt. Majd eszünk még olyat is. A tavi, édesvízi halakat apámtól kaptuk, mivel nagy horgász és eredményes is szokott lenni a ténykedése. Szerencsémre mindannyian szeretjük a halat, így azért elég gyakran – vagy legalábbis az átlagos magyar háztartásokhoz képest gyakran - kerül az asztalunkra halhús: keszeg, kárász, ponty, tengeri halak. Ez mindenképp hasznos, mert a halhús finom fehér hús, egészséges és könnyű. Sajnálom, hogy nincs tengerünk, ez ugyanis komolyan meglátszik az étkezési kultúránkon: a szerencsés keveseken kívül legtöbben csak karácsonykor esznek halat. De legalább akkor igen! Még jó, hogy Jézus csodatételében hal és nem mondjuk tehén szerepelt. Vagy disznó! …Abból így is sok fogy hazánkban.

Kicsit visszatérek a mézekre, mert izgat a téma. Mindig is szerettem a mézet; gyerekkoromban akár magában is befaltam. Szerettem folyékonyan, szerettem becukrosodva. Szerettem nyáron és télen. Leginkább akkor szerettem, amikor fájt a torkom és valaki főzött nekem teát, amit aztán jól megbuggyantottam mézzel. Tavaly Erdélyben vettem valami fenyős, mentás mézet, ami szinte csodaszer, ha fáj reggel a nyelés, csak megeszek egy nagyobb kiskanállal és szó szerint rögtön helyre jövök. Szóval a mézben van valami titok, valami mágia.

Találtam egy oldalt, ahol nagyon szépen összegyűjtötte a szerző a méz összetevőit, ezt megosztom Veled:

Molnár méz
komment írás
Neved: (Ha regisztrálsz, nem írhat más a nevedben!)

...Avagy a fogyókúra története szubjektív szemmel...