Hányattatásom 22. napja (2020.01.28)
...avagy „Fenevad Alfa”
Hozzászólás: [ITT]

Ma a tegnapi munka folytatásán túl két érdekesség is történt: az egyik a puliszkafőzés, a másik a rég várt „Fenevad Alfa” márkanevű chiliszósz megérkezése!

A puliszkafőzést már rég tervezem. Érdekesnek tartom, hogy kis hazánkban mennyire negatív kép társul ehhez az egyébként kellemes körethez! Pedig könnyű, kalóriaszegény étel, ami kifejezetten hasznos lehet egy fogyasztódiáta alatt! Egy erdélyi (szász) szólás szerint „aki puliszkát vacsorázik, lábujjhegyen osonjon ágyba, nehogy útközben megéhezzék”. Maga az elkészítés egyszerű: a kukoricadarát vízben vagy tejben erős kevergetés mellett megfőzzük.

Én Zsolt barátomtól kaptam nemrég egy adag előfőzött, olasz puliszkaalapot (amit az olaszoknál egyébként „polenta”-nak hívnak), ezt készítettem el kevesebb mint tíz perc alatt. Sima ügy volt, csak arra kellett nagyon vigyáznom, hogy elég gyorsan kavargassam, mivel köp! Kicsit hasonlít mind állagban, mind viselkedésben a birsalma lekvárhoz, amikor főzzük.

Az elkészült – picit keményebb – puliszkát félretettem, gyengén ízesítettem juhtúróval, majd feltétként magamnak sütőlapon sült pontyszeleteket, a többieknek pedig finom harcsapörköltet dobtam össze. A pörkölt illatát érezve összefutott a nyál a számban és bár a sült potyka sem volt rossz a sok fűszer miatt, a harcsapörkölt tejfölös, lecsóhoz hajló illata semmihez sem fogható! Sebaj! Majd, amikor beáll a kívánt súlyom, csinálok még!

A nap másik meglepije, hogy egyszer csak megcsörgetett a GLS futár, hogy itt van és hozta a megrendelt fűszereket (chiliszószt, csípős BBQ-szószt, ilyeneket). Aláírtam, átvettem. A „Fenevad Alfa” igen aprócska üvegnek tűnt az árához mérten, persze még nem kóstoltam, lehet megéri az árát! Úgy döntöttem, ezzel megvárom valamelyik családtagomat, ha kóstolgatáskor fennakadna a szemem, legyen aki orvost hív! …vagy papot!

Ettem már elég sokféle erőset: másként csíp a parika, a chili és a torma. Természetesen sejtettem, hogy „Fenevad” barátunk azt az elején – számomra – enyhén kesernyés ízt produkálja majd, amiből kis késleltetéssel bomlik ki az égető érzés. Amint hazajött az egyik tisztelt „lakótárs” és nekikészülődött az estebédnek, én megkentem nagyon vékonyan sajtkrémmel egy szeletke kenyeret és hozzáláttam a teszthez!

Elsőként egy enyhébb „Predator” fantázianevű de jelzetten „nagyon erős” BBQ szószt löttyintettem rá. Gondoltam, bemelegítésnek jó lesz! Az íze nagyon kellemes volt, finom összhangban fedezhetők fel benne az összetevők ízei, de én maximum pikánsnak minősítettem. Ettől függetlenül ez – az íze miatt – megérte!

Lássuk a nagylegényt! Kibontottam az aprócska üvegcsét és először beleszagoltam! Igen! Gonosz illata volt! :) A kiskanál hegyes végével kiszedtem egy adagot belőle és rápakoltam a kenyeremre, majd beleharaptam. Ahogy vártam: először csak az enyhén fanyar, kesernyés natúr chili ízt éreztem meg, de aztán pár másodperc elteltével mint ahogy a szimfonikus zenekari darabban a vészt jósló részeknél lassan kapcsolódva lépnek be a harmóniák, itt is „felépült” az égető érzés! Elég kemény, de eddig kibírható Persze tudtam, a csípős dolgoknál nem ússza meg ennyivel az ember! A forró, tüzes érzés szétáradt a szájüregembe, majd ahogy lenyeltem a falatot, lassan a nyelőcsövemben is. Ez volt az a pillanat, amikor a „taknyom-nyálam egybefolyik” kifejezés fájdalmasan új értelmezést kap! Nem nyúltam a kikészített tejes pohárért - amit ilyenkor biztonsági okokból célszerű karnyújtásnyira elhelyezni -, de igény lett volna rá!

A Forge of Empires játéktérben picivel később elmeséltem játékostársaimnak a történést, mire az egyik hölgy csak annyit mondott, hogy nyugi, „ahol van input, ott lesz output is”! No, igen! Erre fel kell készülnöm lelkileg! :)

komment írás
Neved: (Ha regisztrálsz, nem írhat más a nevedben!)

...Avagy a fogyókúra története szubjektív szemmel...