Hányattatásom 17. napja (2020.01.23)
...avagy „Fácán feldolgozás”
Hozzászólás: [ITT]

Frissen és gyógyultan ébredtem! Nagyon-nagyon megkönnyebbültem, mert féltem tőle, hogy megint sokáig fogok kínlódni! Sajnos nálam bármilyen nyavaja, amitől belázasodok vagy gyulladással jelentkezik, sok napig vagy 1-2 hétig tartó vacakolással jár: ezek korábban elhanyagolt tüdőgyulladásom és gyakorlatilag Dél-Amerikában „lábon kihordott” dengue-lázam szövődményei lehetnek!

De most megúsztam, úgy tűnik!

Kedvesemmel elsétáltam reggel, ami hihetetlenül jó indítása a napnak: az oda-vissza picit több mint négy kilométer a reggeli hűvösben jót tesz testnek, léleknek egyaránt!

Először hozzáfogtam a nemrég ajándékba kapott és mostanáig érlelt fácánka kopasztásába, kizsigerelésébe, majd ezzel végezve nekiugrottam a számítógépes munkáimnak, elmaradásaimnak. Nagyon hatékony voltam! Szeretem az ilyet!

A fácánnal persze nem volt könnyű dolgom! Először is már az érleléssel kapcsolatban is egymásnak ellent mondó infók terjednek a neten! Az internet népének mindent tudó, mindenbe beleokoskodó állandó tagsága (értsd félanalfabéták, ráérő munkanélküliek, ligetvédők, stb.) kijelenti, hogy az érlelés az „rothasztás” és egészségre káros. Mindezt úgy, hogy Tesco-s virslinél és leértékelt baromfipárizsinál nemesebb húst életében nem kóstolt, fogyasztott vagy készített el!

Azért szerencsére nem csak a Pofakönyv és a hasonló okos-gyűjtőhely létezik és az internet eldugott szegleteiben fellelhető még a tudás, szakértelem: eldönthettem tehát, hogy a fácánpipi eléggé érett már. A kopasztása így sem volt könnyű és komolyabb gyakorlat nélkül bizony sajnos itt-ott nyúzás lett belőle. Hosszas szöszmötöléssel azért végül sikerült szőr és toklász nélküli szép husit varázsolnom belőle! A felbontással és zsigereléssel könnyebb dolgom volt: ezt tyúkokkal, kakasokkal már eleget próbáltam.

Ami meglepett, hogy bögyöt nem találtam (kilövés előtt rég ehetett a kis madár) és hogy ennek ellenére elég sok kis zsírtartalékja volt! A zúzája sokkal kisebb még arányában is, mint a tyúké. Amúgy eléggé hasonlít a belső „mechanika”.

Délben odatettem a fácánlevest, amit gyöngyözve főztem délutánig, gazdagon fűszerezve, ahogy illik! Remélem pompás lesz! Amint elkészült, kitettem az ablakba hülni. Ő lesz a holnapi vacsora!

Délután újra tudtam kicsit dolgozgatni, majd játszottam a Forge of Empires nevű játékkal, amíg kedvesem nem telefonált, hogy indul haza; ekkor befejeztem és elindultam elé! Estére is egy kis mozgás! ;)

komment írás
Neved: (Ha regisztrálsz, nem írhat más a nevedben!)

...Avagy a fogyókúra története szubjektív szemmel...