Hányattatásom 8. napja (2020.01.14)
...avagy „Blog csinosítás”
Hozzászólás: [ITT]

Elmúlt a térdfájásom, talán a pihentetéstől, talán attól, hogy elalvás előtt egy plusz takarót terítettem magamra este combközéptől lefele. A sokéve kínzó térdfájásomat a korábbi MRI vizsgálatok és dr. Szikora Gyula ortopéd főorvos véleménye szerint - szerencsére - nem porckopás idézi elő. A doktorúr a leleteim áttekintésekor úgy fogalmazott, hogy a porcaim olyan állapotban vannak, mint egy átlagos harmincöt évesé! Ez lehet jó, de lehet rossz hír is, nézőponttól függően: most vagy az én porcaim vannak nagyon jó állapotban, vagy a mostani harmincöt éveseké nagyon rosszban! :)

A térdfájás, tehát pillanatnyilag napirenden kívül helyezve!

Könnyű reggeli után nekiláttam dolgozni. Itt a blogot hangolgattam még egy kicsit, illetve kijavítottam egy korábbi cikkemet az internet népéről. Közben ebédet főztem: batátát (édesburgonya) pároltam, kelbimbót és teflon serpenyőben nulla olajjal sütöttem szép busaszeleteket! A lányoknak persze csirkemell lesz majd készítve, ők nemigen favorizálják a folyami halat, tengeri pedig most nincs itthon! A kedvesem egyébként is szóvá tette, hogy „mostanában” túl sok húst eszünk. Igaz, ami igaz, Karácsony környékén vettünk és kaptunk is jópár féle különleges húst (szarvas, őz, vadnyúl, vadkacsa, bárány, stb.), amelyek egy részét feldolgoztam, plusz ugye a szokásos karácsonyi kaják is készültek, úgy mint töltöttkáposzta. Valóban több vörös húst fogyasztottunk a szokásosnál, de azért a „mostanában” nekem valahogy tágabb időintervallumot jelent.

Egy pillanatra még visszatérve az édesburgonyához: a lányoknak úgynevezett „egészséges párolással” készítettem el: a módszer lényege, hogy a kis mennyiségű zsírt (egy evőkanál extra szűz oliva olajat) párolás után adjuk az édesburgonyához, ily módon elkerülhetjük, hogy a felforrósodott olaj károsítsa a hőre érzékeny tápanyagokat. A gőzöléssel pedig elkerüljük a főzés hátrányát, hogy a vízbe merült édesburgonyákból kioldódjanak az értékes tápanyagok a főzővízbe. Persze magamnak nem tettem hozzá olajat, mert a kelbimbó pároló-sütéséhez szükség volt egy picire: a kelbimbót pár percig elő kell sütni, hogy „szagot eresszen”, s csak utána érdemes vízzel utánaöntve lassan párolni. Így szép zöld és guszta marad. Na, ehhez kell a legelején egy kis olaj vagy zsír!

komment írás
Neved: (Ha regisztrálsz, nem írhat más a nevedben!)

...Avagy a fogyókúra története szubjektív szemmel...