Hányattatásom 98. napja (2014.04.09)
...avagy „Főzve vs. nyersen”
Hozzászólás: [2 db]
Ma jöttem rá, hogy közeledik a Húsvét! Fogyókúrás szempontból a Húsvét a Karácsonyhoz hasonlatos veszélyzóna. Miért is ilyen veszélyzóna ez az ünnep? Hmm. Húsvéti sonka, locsoló pálinka, töltött tojás, majonézes-tormás nyamik ...soroljam?

Az ünnepek általában ilyenek. A régmúlt embere sokat dolgozott, sokat éhezett. Amikor evett, akkor általában szénhidrátokban magas, de fehérjékben szegény étkekhez jutott. A zsíroskenyér ugyan gyakori vendég volt az asztalán, de húsárút sokan még havi egyszer sem ehettek. Aztán jött az ünnep és erre hivatkozva kicsit hozzányúltak a tartalékokhoz: szereztek egy kis sonkát, ha tudtak és úgy általában jól degeszre zabálták magukat. Karácsonykor ugyanígy. Érthető volt, hiszen az ünnepnap valódi ünnepnap volt a látástól vakulásig dolgozó parasztok számára. Mórizs Zsigmond Kis Jánosa jó példa erre.

Ez a novella akár komikusnak is tekinthető, de valójában tragédia (ahogy erre a cím is utal). Az elszegényedett paraszt vegetatív ösztönlénnyé válik, akinek egyetlen célja az evés. A nélkülöző főhős életében a legnagyobb kincs, hogy végre jól lakjon. Egész életében éhezett. A gazda által rendezett lakodalmon a szolgák is részt vehettek, s ez esélyt adott neki arra, hogy végre beteljesítse régóta dédelgetett álmát. A történetben a főhős egész nap a lakomára készült, s ez lett végül a tragédiája. Az eszem-iszom ideje elérkezvén a kiéhezett ember annyit evett, amennyi beléfért. Ez a viselkedésmód Sarudy nagygazda ellen irányul. A gazda testesíti meg a szolga számára az embertelen lét okozóját. Bosszút áll rajta, mégpedig úgy, hogy kieszi a vagyonából. Ez az egyetlen fegyver a szegény kezében a gazdag ellen. Többször is nekiveselkedik az evés folytatásának, bár egyre rosszabbul érzi magát és nem jön rá, hogy a lehetőségek már messze túlmutatnak az eredeti céljain. A végén félrevonult a tömeg szeme elől és meghalt: halálra zabálta magát. A hőst a mindenáron való evés helyzete teszi groteszkké.

Ugyanezt a móriczi tragédiát élték meg a nagy háborúk végeztével a hadifogságokból hazatérő szerencsétlenek, akiket a sok-sok havi, olykor évi éhezés után hazaérkezve saját családjuk végzett ki puszta jóindulatból: egyen amennyi belefér. Az éhező emberek a "bőség" láttán nem tudtak fékezni és szó szerint halálra zabálták magukat. Az összeszűkült gyomor nem győzte a nagy bevitelt, a legyengült emésztőrendszer nem tudott megbirkózni a túladagolással.

Az ünnepek ezeket az ösztönöket ébresztették fel az éhezőkben és ez az "ősi" reakció megmaradt napjainkig. Írtam már erről itt a blogban.

Más!

A kölesről írtam már, de egy picit ezidáig szkeptikus voltam vele. Bár igen egészséges (lásd: [Köles összetevői]) azért nem nagyon építettem be az étrendembe, mivel mindenütt arról olvastam, hogy a köles kalóriatartalma 100 grammra kivetítve 360 kcal. Ez pedig piszok sok!

Csakhogy! A legtöbben - köztük én is - elkövetik azt a hibát, hogy megnézik az első kalóriatáblázatot, aztán rémülten továbbállnak. Holott a kölest (és rizst és a többi szemes és/vagy gabonafélét) nem nyersen, hanem főve esszük. Márpedig főzéskor az összes hasonló táplálék jól megszívja magát vízzel, így a súlya nő, a kalóriája viszont nem.

Ezt végiggondolva nekiláttam megkeresgetni a legfontosabb hasonló köretek főtt állapotú kalóriaértékét és így már azért más a baba fekvése!

Köles: nyersen 360 kcal, főzve 116 kcal

Rizs: nyersen 353 kcal, főzve 130 kcal

Gersli (árpagyöngy): nyersen 350 kcal, főzve 95 kcal

Kukoricadara: nyersen 350 kcal, főzve 130 kcal

Szóval azé' ez nagyon nem mindegy! Ezen felbuzdulva ma ebédre eszem kedvesem ananászos-currys csirkéjéből köleskörettel. :)

komment írás
Neved: (Ha regisztrálsz, nem írhat más a nevedben!)
Zabagép2014.04.11 12:19
Szia bági!

Igen, az ünnepnapok, családi, baráti rendezvények mindig "magasabb kockázatú" időszakok! :) Az ember nem akarja megsérteni a vendéglátót, így fogyaszt, illetve ugyebár ilyenkor eleve finom dolgok kerülnek az asztalra. :)

A Húsvétra mi is beterveztünk egy pár napos kiruccanást Sopronba, ott majd igyekszünk sokat jönni-menni, hogy kicsit égjen is az extra kalória.

A fogyásodhoz gratulálok, de azt ajánlom, picit lassíts. Én is így kezdtem az első héten ledobtam 3,9 kg-ot, de aztán szépen be tudtam állni a heti fél kilós fogyási szintre. Ez tartható és nem egészségtelen. Ha túl gyorsan fogysz, lötyögni fog rajtad a bőr, illetve amikor eléred a kívánt súlyt, a koplalást rettentően utálva el kezdesz enni és pikk-pakk visszaugrik rád a túlsúly.

Mekkora feleslegtől szeretnél megszabadulni?
bági2014.04.10 08:45
Szia Zabagép!
Eltelt az első hetem, -2,1kg. Vasárnap tarthatatlan volt a diéta.
A Húsvét miatt én nem aggódom, kihasznátva a tavaszi szünetet, elutazunk egy egész hétre.VÉGRE KIMOZDULUNK a mindennapi monotómiából!

...Avagy a fogyókúra története szubjektív szemmel...