Hányattatásom 93. napja (2014.04.04)
...avagy „Kagyló és halhús”
Hozzászólás: [ITT]
Tegnap lazac, ma kagyló! Arany életem van! :)

Főleg, mert imádom a tengeri herkentyűket, halakat. Persze simán kiegyezem a jó kis tavi ponttyal vagy folyami keszeggel is - jól filézve mindkettőből fejedelmi halétek rittyenthető -, de a mai reggeli és a tegnapi vacsi azért kiemelten úrinak számított.

kagyló, halhúsA halhús, illetve a vízi élőlények húsa igen egészséges és könnyű kaja. Sajnos hazánkban vélhetően a tenger távolsága és a nagy hozamú folyami és tavi halászat hiánya miatt kevesen esznek megfelelő mennyiséget ezekből az ínyencségekből.

OFF: azt írom, hogy könnyű kaja, közben pedig 40 gr. kagyló 160 kcal-t jelent. De nincs itt ellentmondás: a hozzáadott szósz magas olajtartalma az, ami miatt ilyen magas lesz a kalóriatartalom. Ha szerencsés az ember és nyersen tud szerezni friss kagylót, abból azért ennél karcsúbb étek készíthető. Persze a kagyló magas fehérjetartalma miatt jóval "nehezebb" így is, mint például a polip vagy a halhús.

Szerencsés vagyok ilyen szempontból: gyakrabban eszem kuriózumnak számító étkeket az átlagnál. Gyerekkoromban a halhús a szüleim horgászszenvedélye folytán gyakori vendég volt az asztalunkon, bár leggyakrabban a hagyományos magyar formákban, halászléként és rántott halként, de azért előfordult pörköltnek is. A különlegesebb elkészítési formákat később sikerült bevezetnem és már felnőtt voltam, amikor a szülői házban dorozsmai pontyot (tésztaétel), spenótos rakott pontyot vagy ikralevest készítettem.

Tiniként is érdekeltek a gombák, sokat jártam az erdőt és megtanultam a legfontosabb ehető gombákat magabiztosan felismerni. Így sok gombát is fogyasztottam. Jelenleg még szerencsésebb helyzetben vagyok, mert a kedvesem vizsgázott gombaszakértő, így még jobban kiszélesedik ez a lehetőség is.

Az utóbbi időben pedig beléptek az életünkbe az erdei növények: a közismert medvehagyma mellett mi szedjük a turbolyát, a mentát, a csipkét, a kökényt, a galagonyát. Ez ráadásul a kezdet, mert a hölgyemény most végez egy gyógynövényismereti tanfolyamot és lassan minden fűt fát felfalunk. :) Nem lehet tőlünk biztonságban lassan semmi ehető, csak amelyik gyorsabban fut nálunk vagy hegyesebbek a fogai a miénknél.

Tegnap elírtam a gombás rizs kalóriatartalmát, mivel a száraz, fövetlen rizs kalóriájával kalkuláltam. Mint kiderült,a főtt rizs sokkal kevésbé "árt": logikus a súly nagy részét a főléskor felvett víz adja. Tehát osztottam, szoroztam és a gombás rizsre kb. 100 kcal/100gr. jött ki. Legalábbis ezzel a gazdag gombamennyiséggel, amivel én készítettem.

Nyami! Jó kis érdestinóru, meg vargánya bele...

Szóval utólag korrigáltam, illetve ma már ezzel számoltam.

komment írás
Neved: (Ha regisztrálsz, nem írhat más a nevedben!)

...Avagy a fogyókúra története szubjektív szemmel...