Sajnos ismét segítségül kellett hívnom a szenna-teát, de innentől igyekszem jobban figyelni erre. tegnap kalória szempontból alaposan túllőttem a célon, kérdés mindebből a kevés bevitelhez szokott szervezetem mennyit értékesített.
Tegnap napközben éhség gyötört, de teljesen felpuffadva éreztem magam; feszültek a beleim. Nagyon nem voltam jól. Sajnos el kellett mennem itthonról, így nem mertem bevetni a szenna-teát.
Azért ma megkönnyebbültem egy kicsit. Már jobb!
Reggelire a jó emésztés érdekében müzlit ettem tejjel és mézzel. Nagyon jól esett és alig érzek éhséget. Pár perce tízóraiztam egy kocka sajtot és 3 csemegeuborkát, ebédig így simán ki fogom bírni.
A reggeli méricskélés előtt még hajnalban megittam 1.2 liter vizet, hogy hasson a szenna, ezt levontam a mérés eredményéből, így kaptam meg a 90.6 kg-ot. Persze nem biztos, hogy ez így tökéletesen pontos eredményt biztosított, de mindenképp derűlátásra ad lehetőséget.
A következő mérésnél jó lenne megcélozni a bűvös 90-es lélektani határ alatti értéket! A héten próbálok ennek megfelelni, kiegészítve azzal, hogy nagyon vigyázok, hogy elkerüljem a szorulást: sok folyadékot (nem alkoholt) fogok fogyasztani és eszek müzlit is.
Mivel ma - elvileg - meglátogat a lányom, főztem. Illetve mindenképp főztem volna, mert nem szeretem, ha a kedvesem több nap ugyanazt viszi munkába, de most kicsit más volt a helyzet: eddig a lányom tejallergiával küszködött, de ez az utóbbi időben mérséklődött, így fogyaszthat tejes dolgokat is.
Mivel a napokban szedtem turbolyát, fel szerettem volna használni, így készítettem egy kis turbolya-mártást. Hozzá főztem héjában krumplit, meg sütöttem csirkemellet. A turbolya mártás nagyon jól sikerült! Enyhén zöldséges, picit mentás íze tökéletesen illett a csirkéhez.
A receptet az Égigérő paszuly oldalán leltem.
Maga a recept így néz ki:
Hozzávalók
- egy csokor turbolya
- egy lapos mokkáskanál liszt
- 2,5 deci tejszín
- egy evőkanál olaj
A turbolyát felaprítottam, és a forró olajon egy-két percig pároltam. A mokkáskanál liszttel megszórtam, majd ráöntöttem a tejszínt. Illetve a tejszín helyett aludttejet és a felforralt tej fölét tettem bele. Egy-két percig forraltam.
A turbolya egyébként könnyen hozzáférhető, ha az ember tavasszal járja az erdőt. Alighanem ez a csipkéslevelű, édesen ánizsos illatú fűszer az egyik legstrapabíróbb gyomnövény. Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű, egynyári növényt már a rómaiak is használták. Levele a petrezselyem zöldjéhez hasonlít, ernyős virágzata kis fehér virágokból áll.
A francia konyha kedvelt fűszere, zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek, tojásételek fűszerezésére is. Mindenféle gomba, gombás ételek és gombás mártások elengedhetetlen fűszere. Kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát is készítenek, később a levelek már keserűvé és rágóssá válnak. Íze erősen eltér a petrezselyemétől, mivel gyenge, zamatos levelei édeskések és ánizsillatúak – ezért édespetrezselyemnek is nevezik.
Teája vese, hólyag, és légző-, és emésztőszervi megbetegedéskor jó hatású, kitűnő salaktalanítószer. Főleg ez utóbbi keltette fel az érdeklődésemet érthető okokból.