Hányattatásom 78. napja (2014.03.20)
...avagy „Turbolya”
Hozzászólás: [ITT]
90.6 kg. Ezt mértem ma reggel.

Sajnos ismét segítségül kellett hívnom a szenna-teát, de innentől igyekszem jobban figyelni erre. tegnap kalória szempontból alaposan túllőttem a célon, kérdés mindebből a kevés bevitelhez szokott szervezetem mennyit értékesített.

Tegnap napközben éhség gyötört, de teljesen felpuffadva éreztem magam; feszültek a beleim. Nagyon nem voltam jól. Sajnos el kellett mennem itthonról, így nem mertem bevetni a szenna-teát.

Azért ma megkönnyebbültem egy kicsit. Már jobb!

Reggelire a jó emésztés érdekében müzlit ettem tejjel és mézzel. Nagyon jól esett és alig érzek éhséget. Pár perce tízóraiztam egy kocka sajtot és 3 csemegeuborkát, ebédig így simán ki fogom bírni.

A reggeli méricskélés előtt még hajnalban megittam 1.2 liter vizet, hogy hasson a szenna, ezt levontam a mérés eredményéből, így kaptam meg a 90.6 kg-ot. Persze nem biztos, hogy ez így tökéletesen pontos eredményt biztosított, de mindenképp derűlátásra ad lehetőséget.

A következő mérésnél jó lenne megcélozni a bűvös 90-es lélektani határ alatti értéket! A héten próbálok ennek megfelelni, kiegészítve azzal, hogy nagyon vigyázok, hogy elkerüljem a szorulást: sok folyadékot (nem alkoholt) fogok fogyasztani és eszek müzlit is.

Mivel ma - elvileg - meglátogat a lányom, főztem. Illetve mindenképp főztem volna, mert nem szeretem, ha a kedvesem több nap ugyanazt viszi munkába, de most kicsit más volt a helyzet: eddig a lányom tejallergiával küszködött, de ez az utóbbi időben mérséklődött, így fogyaszthat tejes dolgokat is.

Mivel a napokban szedtem turbolyát, fel szerettem volna használni, így készítettem egy kis turbolya-mártást. Hozzá főztem héjában krumplit, meg sütöttem csirkemellet. A turbolya mártás nagyon jól sikerült! Enyhén zöldséges, picit mentás íze tökéletesen illett a csirkéhez.

A receptet az Égigérő paszuly oldalán leltem.

Maga a recept így néz ki:

Hozzávalók

- egy csokor turbolya

- egy lapos mokkáskanál liszt

- 2,5 deci tejszín

- egy evőkanál olaj

A turbolyát felaprítottam, és a forró olajon egy-két percig pároltam. A mokkáskanál liszttel megszórtam, majd ráöntöttem a tejszínt. Illetve a tejszín helyett aludttejet és a felforralt tej fölét tettem bele. Egy-két percig forraltam.

A turbolya egyébként könnyen hozzáférhető, ha az ember tavasszal járja az erdőt. Alighanem ez a csipkéslevelű, édesen ánizsos illatú fűszer az egyik legstrapabíróbb gyomnövény. Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű, egynyári növényt már a rómaiak is használták. Levele a petrezselyem zöldjéhez hasonlít, ernyős virágzata kis fehér virágokból áll.

A francia konyha kedvelt fűszere, zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főleg báránysültek, tojásételek fűszerezésére is. Mindenféle gomba, gombás ételek és gombás mártások elengedhetetlen fűszere. Kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát is készítenek, később a levelek már keserűvé és rágóssá válnak. Íze erősen eltér a petrezselyemétől, mivel gyenge, zamatos levelei édeskések és ánizsillatúak – ezért édespetrezselyemnek is nevezik.

Teája vese, hólyag, és légző-, és emésztőszervi megbetegedéskor jó hatású, kitűnő salaktalanítószer. Főleg ez utóbbi keltette fel az érdeklődésemet érthető okokból.

komment írás
Neved: (Ha regisztrálsz, nem írhat más a nevedben!)

...Avagy a fogyókúra története szubjektív szemmel...