Hányattatásom 64. napja (2014.03.06)
...avagy „Ok és okozat”
Hozzászólás: [1 db]
Ma reggel mértem és elég elkeserítő adatot kaptam: 91.9 kg (majdnem 92 kg). Vagyis nemhogy nem fogytam, de híztam is egy kicsit, ez pedig nem jó.

Lehet, hogy nem híztam, de a súlyom nőtt. Hogy lehet ez, mi lehet az ok?

Egyrészt az elmúlt héten nem edzettem külön. Volt ugyan két nagyobb gyaloglás is beiktatva, illetve dolgozgattam is (amit külön nem írtam be, de mivel vasanyagokkal tevékenykedtem, vélhetően kalóriát is fogyasztottam), de ez úgy tűnik kevés. Pedig nem lőttem veszélyesen túl a célon az étrenddel sem; nem volt semmiféle komolyabb kilengésem.

Az okok szerintem másutt keresendők. A fő ok szerintem, hogy a hetet kemény piálással kezdtem. Sokat ittam, ráadásul tömény szeszt. A tömény szesz egyik „jótékony” hatása, hogy feldolgozásakor a szervezet vizet von el, nem is keveset. Ezt a vízmennyiséget a vastagbélből szívja fel, így igencsak lelassítva az emésztés folyamatát.

Ez tehát az ok. És mi az okozat? Konkrétan napok óta szorulásom van. Sajnos ezt le kell írni a probléma megértéséhez. Az okozat pedig egy következő okozat okává válik: a súlyom növekszik. A „megrekedt” tápanyagból a szervezet további kalóriákat von el lassan, ráadásul ott van a megrekedt tápanyag konkrét súlya is, ami három nap után már elég tetemes többletet jelent, ha az ember fél kilókkal zsonglőrködik.

A probléma megoldására tegnap este megittam egy bögre szenna teát, ami igen jóféle hashajtó hírében áll. A szenna két alfaja ismert. Az egyiket Dél-Indiában, a másikat pedig főleg a felső Nílus vidékén termesztik. A szenna olyan erős hashajtó, hogy várandós nőknek például nem javallott, mivel akár a szülés is beindulhat tőle. Bár nem értem az ok okozati összefüggést, de az internet ezt állítja. Ez volt tehát az egyik lépés, amit megtettem, bár a hatását még nem igazán érzékelem (lehet szenna-rezisztens vagyok), a másik lépés, hogy ma vedelni fogok. A szenna fogyasztása után, közben is javallott több folyadék bevitele, meg amúgy is vélhetően ki van száradva a belsőm.

No, majd meglátjuk!

Minden esetre, ha sikerült megfelelően felmérnem az ok okozati összefüggéseket, akkor holnap reggelre helyre kell billenni a rendnek és az elvárásnak megfelelőbb eredményt kell produkálnom. Amennyiben így lesz, akkor a holnapi mérési eredményt fogom beírni a táblázatba, mert a mai – szerintem – félrevezető lehet.

...Nos! Közben már kiderült, hogy nem vagyok szenna rezisztens!

A gyógynövény főzete most, a reggeli teázás után fejtette ki jótékony hatását, minek folyományaként már harmadik alkalommal kell felpattannom és futólépésben távoznom a megkezdett munkám mellől. Jó anyag! Tudnak ezek az ázsiaiak és/vagy afrikaiak!

A beleim bele-beletekernek, de végre nem érzem azt a túltelített feszülést a gyomromba, ami már egyre rosszabbá tette a közérzetemet. Nem szeretem a gyógyszereket, de kedvesem gyógyfőzeteit ezután kevesebb szkepticizmussal kezelem majd. Amúgy - mivel igen komolyan foglalkozik a vadon termő növények gyógyászati alkalmazásával - ezzel amúgy is meg kellene barátkoznom idővel. :)

komment írás
Neved: (Ha regisztrálsz, nem írhat más a nevedben!)
szh2014.03.06 09:45
Ha szennát ittál, akkor sok-sok folyadékot igyál napközben! Teát főleg!

Az alkoholtól az intenzív vízlekötés miatt nem csak szorulás alakulhat ki, hanem izomfájdalom, sőt izületi panaszok is. A májzsugorról nem is beszélve!

...Avagy a fogyókúra története szubjektív szemmel...