Elemet nem sikerült szereznem, az igazat megvallva ki is ment a fejemből, mert sok dolgom volt. A fogyókúrámat tovább bonyolította, hogy egy kedves ismerősömtől kaptam kocsonyát. Ebből egyet azonnal be kellett kebeleznem, ahogy hazaértem és aztán itt álltam a kérdéssel, hogy mennyi kalória lehet benne. Jól esett az őrölt borssal, meg a citrommal gazdagon meglocsolva, ám nem tudom hányadán állok vele, mert a neten maximálisan megoszlanak a vélemények róla.
Kocsonya ugyanis sokféle van: kövér, zsíros húsokkal, bőrös cupákokkal teli, de lehet szinte átlátszó, minden felesleges zsírréteg nélküli, benne főtt zöldségekkel. Ez, amit most kaptam, pont ilyen: szép tiszta, alig zsíros. A kocsonyát egyébként is a kifővő zselatin teszi ilyen állagúvá, nem a zsiradék.
Nos, nézzük tehát a "tippeket":
- A kalóriabázis szerint 100 g kocsonya 33 kcal-t tartalmaz. Végül is ...húsleves, csak nem folyik. Mondjuk azért az hihetetlen, hogy ebben benne van minden, hiszen a sárgarépának is magasabb a kalóriaértéke, a kocsonyahús pedig azért keményebb drog a derék zöldségnél.
- Takács Hajnalka dietetikus szerint 100 kcal lehet benne. legalábbis ezt írja a rubintreka.hu oldalán. Még ez sem vészes.
- A World Population Food - szép magyar nevű oldal messzebb megy. kerekperec kimondja: 239 kcal (imádom az ilyen határozott álláspontokat)
- A HVG egyik cikke nem konkretizál, de megnyugtat, hogy a kocsonya tulajdonképpen kollagén leves, így ehetem bátran, csak ne zsíros húsokkal és ne kenyérrel tegyem.
Hát, most így állok. Vagyis ehetem, de kérdés mennyit kell "ledolgozni". A tál kocsonya úgy 500 g. lehetett. Most ha a szerintem legjobb közelítéssel számolunk, Takács Hajnalka szimpatikus kalkulációjával, akkor ez uszkve 500 kcal-t jelent.