Hányattatásom 31. napja (2014.02.01)
...avagy „Kínai konyha”
Hozzászólás: [ITT]
Az időjárás ónos esősre fordult; így ma ahelyett, hogy kimentünk volna a szüleimhez Érdre, itthon főzicskéztünk (főleg én), takarítottunk (én kevésbé) egész délelőtt. A kölkök (főleg a leánykölök) szeretett volna szezámmagos kínai csirkét burkolni, úgyhogy azt gyártottam, köretnek meg előfőzött sült krumplit (úgy szinte nem kell alá olaj a sütéshez), ugyanígy elkészített répa és párolt brokkoli lett. A szezámmagos csirke ugyan nem az a klasszikus fogyókúrás koszt, de a könnyű körettel már értékelhető. :)

Tegnap nagy sikerélményem volt: kreáltam egy köleskására alapuló édességet (konzerv körte alapra édes vaníliás tejben kifőzött köleskása és apróra vágott dió). Mindenki jó étvággyal fogyasztotta, gyakorlatilag beszippantották még a vacsora előtt, holott desszertnek készítettem. Én csak megkóstoltam, de nem ettem belőle, viszont a fejeken megjelenő arckifejezésekből arra következtettem, hogy jó lett.

Visszatérve a mai ebédhez: kicsit körbenézek a kínai konyha lehetőségei közt. A kínai gyorséttermek étkeit nem ajánlják fogyókúrázóknak, mivel sok olajat és zsírt használnak. Aki evett már kihűlt tavaszi tekercset, azt tudja miről beszélek! A világ összes egészséges, roppanósra hagyott zöldsége sem ellensúlyozza a leveles tészta olajban tocsogós állagát. Finom, de marha egészségtelen!

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a kínai konyha összességében egészségtelen lenne, hiszen ha itthon készítem el a fogásokat, akkor nem kell zsírba és olajba fullasztanom a dolgokat, nem kell nátrium-glutamátot beleszórnom. Kihasználhatom a wok-os főzésből eredő előnyöket, mint például a növényi alapanyagokban megmaradó magasabb vitamin és ásványi anyag tartalmat, illetve színesíthetem a csirkemellből készített étkek palettáját. Lehetőség szerint kerülnöm kell a cukrot és a kivont keményítőket, de azért sok finom falat ezek nélkül is produkálható.

komment írás
Neved: (Ha regisztrálsz, nem írhat más a nevedben!)

...Avagy a fogyókúra története szubjektív szemmel...