Hányattatásom 20. napja (2014.01.21)
...avagy „Medvehagyma”
Hozzászólás: [ITT]
Tegnap megint nem figyeltem oda kellően a kalóriákra és túl keveset fogyasztottam. Rohangáltam is, ideges is voltam. De majd ma azért jobban nézem.

Tegnap nekikezdtem a szobabringázáson kívül egyéb tornának is. Hát, elég siralmas az állóképességem. Úgy lihegtem pár kör fekvőtámasz után, mint egy rosszul beállított gőzgép. No, nem egy olyan drabális nagy erőgép, inkább valami rosszul karbantartott, szelephibás vacak. Ami csak fújja a gőzt, de alig ad le erőt. Mindenképp erősítenem kell pedig ezt a vonalat, mert a szobabringa csak az anyagcserémet gyorsítja, így segít abban, hogy a szervezetem ne izmot, hanem inkább zsírt bontson le. De a lábamat nem akarom igazán erősíteni. Sokat gyalogoltam életemben és sohasem a lábam fáradt el, inkább kifogyott a szussz.

Ma is van pár teendőm, amit el akarok intézni, de jószerivel csak programozni fogok, ami mellett elengedhetetlen a kiegészítő mozgás. Amúgy ez a torna dolog szuper. Valahogy sohasem számolgattam ennek így utána, mint most. Többször kellett gyorsan nagy súlyt leadnom (kényszerből vagy valamilyen cél érdekében), de ilyenkor csak arra figyeltem, hogy alig egyek. Most, hogy nézem a „kiadási oldalt” is, sokkal kellemesebben, szenvedés nélkül tudok súlyt veszteni. Igaz, nem olyan drasztikus sebességgel, de így jó! A sporttal elégetett kalóriák átlagosan „eltüntetik” a reggelimet, így marad az ebéd és a vacsi kalóriája, mint nettó kalória felvétel. Ezt pedig simán meg tudom tartani a kellő szint alatt.

Az orvosilexikon.hu szerint egy 46 éves férfi, aki 100 kg körüli és csak ülőmunkát végez, heti egy kilós fogyáshoz 1200-1300 kcal-t hammanthat be naponta. Vagyis a napi mozgással elégetett kalórián túl ennyi lehetne a bevitel. Ez korrekt és betartható!

Sásihagyma, poszhagyma. Erdőben növő fokhagymaszagú (illatú) zöld növény. Becsületes magyar elnevezése medvehagyma. Szeretem az ízéért, az illatáért és mert mindig egy szép kirándulással köti össze az ember a szedését. Miután leszedted persze tartósítani kell, amit ahány ház, annyiféleképp teszik ezt. Mi olajban és sóban tartósítottuk, amitől mostanra kicsit megsavanyodott, de én nagyon imádom így. Miért is írtam le ezt?

Ma reggel a extra ajándék sült husis kenyeremhez ezt ettem. A növény kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen is jó hatású. A szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért, de enyhe vérlemezke összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik (ezért nem szabad véralvadást gátló gyógyszerekkel együtt enni). Alapból a növényben alig van kalória, tehát amikor frissen legelészi az ember, akkor a jó ízlés határán belül bármennyi fogyasztható belőle, persze ha vállaljuk az intenzív, közelharcban jól kiaknázható erejű leheletet. Ám így olajban eltéve azért csalóka, mert az olívaolajnak igen magas a kalóriatartalma (850-900 kcal) és az eltett medvehagymában elég sok az olaj.

komment írás
Neved: (Ha regisztrálsz, nem írhat más a nevedben!)

...Avagy a fogyókúra története szubjektív szemmel...