Hányattatásom 19. napja (2014.01.20)
...avagy „Az aludttej dícsérete”
Hozzászólás: [3 db]
Az aludttej szobahőmérsékleten, külső beavatkozás nélkül a tejsavbaktériumok hatására megalvadó nyers tej. Ez a finomság tudományos megfogalmazása, definíciója. Orosz biológusok azt is bizonyítottnak tekintik, hogy az aludttej segíti az idegek regenerálódását, s az bizonyossá vált, hogy a bélrendszer mikroflórájának zömét adó tejsav baktériumok anyagcseretermékei segítik az osztódó idegsejtek differenciálódását. De nem csak az idegekre van kitűnő hatással! Aludttej fogyasztásával regenerálhatjuk a tápcsatorna természetes baktériumflóráját, hiszen a jó minőségű aludttej tej jótékony és egészséges baktériumok gyűjteménye, probiotikus baktériumokat tartalmaz, melyek vitaminokat termelnek és védik a szervezetet a kórokozó baktériumokkal szemben.

Szóval tudományosan szépen meg lehet indokolni, miért is együnk aludttejet. Én azonban főleg azért eszem, mert relatív alacsony a kalóriatartalma és szeretem a kellemes, savanykás ízét (ha már enyhén kesernyés, akkor romlott). Persze aludttejet sosem fogsz a „bóti” tejből készíteni. A homogénezett, agyonsterilizált, sokszorosan lefölözött valami, amit tejként árusítanak, igazából fehér víz. Jobb esetben! Ha félreteszed egy kancsóban, akkor egy-két nap elteltével besárgul, rózsaszínné válik, bebüdösödik. Nemhogy kellemes aromája nem lesz, de inkább valami undorító, zavaros löttyé változik. Pfuj!

Szerencsémre mi a közeli piacon tudunk házi tejet vásárolni. Lehet, hogy ezt is lefölözik valamennyire, mert emlékeim szerint az igazi vidéki tejen jóval vastagabb volt a fejfel, meg a tejszín, de azért ez a soványabb házi tej is mesze übereli a bevásárlóközpontok kockadobozos vackait. A vicc, hogy nem is igen drágább, csak el kell caplatni érte.

Ha visszanézed a blogomat, láthatod, hogy a mindennapi étkeim közt igen gyakran szerepel ez a tejtermék. Van, hogy picit beízesítem: egy kis bors, egy kis Vegeta elfér rajta, de finom csak úgy magában is. Régebben, amikor többet vedeltem, másnapos pillanataimban is szívesen fogyasztottam, mert a hűvös, savanykás cuccos megnyugtatta a bélésemet; már néhány korty után éreztem, hogy míg korábban égett a Poklom, mostanra alábbhagyott.

Szóval ma aludttejjel indítottam és némi tegnapi maradék salátával. Vendégeink jobban preferálták a görög salit, illetve mi is azt ettünk vacsira, úgyhogy abból nem maradt, így a kedvesem karfiol salátája lett a reggelim alapja.

Ehh! Mit tesz egy fogyókúrázó, ha felb*szák az agyát?

Megiszik egy felest?

Nem-nem! Kimér pontosan 50g-ot belőle, megissza az ebédjéhez, majd gyorsan lemozogja. Pipaságra jobb a fekvőtámaszozás, mint a szobabringa. Így én most 30 percet tornáztam (fekvőtámaszok, hasprés meg ilyenek), aztán fél óra szobabringa.

Gyorsan ledolgoztam a fater féle házipáleszt és a szegényes ebédemet. :(

komment írás
Neved: (Ha regisztrálsz, nem írhat más a nevedben!)
Bodor Katalin2014.01.21 00:45
Miért voltál ennyire kibukva? Elég elhivatottnak tűnsz a fogyókúra területén, váratlan volt ez a pálinkázós téma.
Zabagép2014.01.20 22:32
Tudom. De tényleg ideges voltam. Utána be is aludtam.

Viszont estére kárpótoltam magam egy kis "sajt tállal". No, nem igazival, csak egy falat füstölt, meg egy szelet penészes sajttal.
Tímea2014.01.20 20:30
A pálinka nem túl jó ilyenkor! Az egy dolog, hogy sok benne a kalória, de nagyon meg is árthat üres gyomorra!

...Avagy a fogyókúra története szubjektív szemmel...