Hányattatásom 10. napja (2014.01.11)
...avagy „A hülyeség határtalansága”
Hozzászólás: [2 db]
Hétvége. Közel 10-ig aludtam. Az elmúlt napokban alig pihentem, többször éjszaka is fent voltam. Ezt nem írhatom a fogyókúra számlájára, mert igazából a munkákkal és a lakásommal kapcsolatos gondok foglalkoztattak és nem hagytak aludni. Tegnap viszont időben lefeküdtünk és végig pihentem jóízű, mély álomban az éjt.

A könnyű reggeli után az ebéd kicsit gazdagabb lett. Kedvesem borsólevest készítet, másodiknak pedig párolt káposztát zacskóban sült csirkével. Volt bőrös melle hús és comb is. Én jobban szeretem a combot és nem voltam hajlandó lebőrözni, mert a sült bőrnél nincs jobb (maximum még egy). Azért a desszertként feltálalt, ősszel saját kezűleg szedett gesztenyéből készült gesztenyepüréből nem kértem. Így is jól laktam!

A nap során programozgattam és megnézegettem egy-két fogyókúrás oldalt. Nem nagyon olvasgattam ilyeneket, mert nem akarok semmiféle szabályt betartani.

Szóval nézelődtem és újra szembesülhettem az emberi hülyeség tárházával. Az Atkins-diéta egészségtelen, egyoldalú, zsírban gazdag áldiétájáról élből meg van a véleményem; elég lenne picit utána olvasgatni a témának és nem megelégedni az „unokahúgom is így fogyott le, korábban súmózó utcai harcos volt, ma meg bugyimanöken” tipusú lelkesítő, ám annál megbízhatatlanabb utalásoknak. Ha ezt tennék az emberek, akkor nem hinnék el , hogy zsírt falva egészségesen fogyhatunk. Na, mindegy!

Szóval találtam egy-két gyöngyszemet!

Egyik kedvencem a juharszirup diéta. Aki ezt kitalálta, az sem volt normális. A legegyoldalúbb diéta, amiről eddig hallottam. Napi egy üveg (adag) juharszirupot összekeversz egy citrom levével és belekevered másfél liter ásványvízbe, aztán minden nap csak ezt fogyasztod és egy hét után lefogysz x kilót. Naná! Hiszen szinte semmi kalóriát nem vittél be! Az egyoldalú táplálkozástól kialakult hiánybetegségek és a diéta hosszabb idejű tarthatatlansága ugyebár senkit nem érdekel. Kíváncsi vagyok, hogy ilyen diéta mellett hogyan lehet tanulni, dolgozni, teljes életet élni. Röhej!

Sokan kontroll nélkül elfogadnak bármit, amit olyasvalaki írt le, akinek neve előtt a Dr. minősítés szerepel. Akkor is, ha ez táplálkozási szempontból nemhogy a modern kori táplálkozási ajánlásoknak, de olykor a józan észnek is ellentmond. Inkább naponta megerőszakolják a szervezetüket, minthogy egy picit kritikus szemmel olvasgatnák ezen modern kuruzslók tanácsait. Ráadásul az, hogy valaki ledoktorált, önmagában még nincs megdönthetetlen bizonyítási jelentősége: tudjuk jól, hogy kettessel végzett sebészek is operálnak. A sarlatánok millió szám adják el a legkülönfélébb szakkönyveknek hazudott színes marhaságokat, aminek a borítóján ha megtaláljuk a Dr. jelzőt egyből nem kérdezünk, hiszen bennünk van az ősi reflex, hogy az egyetemet végzett lediplomázott emberke csak okos lehet. Pedig higgyétek el, buliztam már többdiplomás, senkiházi idiótával, akinek azt sem hittem volna el, amit kérdez.

A diéták olyan, mint a divatos étrendi baromságok. Amíg például valaki úgy dönt, hogy csak növényt eszik, addig rendben van. Abban a pillanatban, ahogy elszántan kezd el agitálni a vegetáriánus étkezés mellet, az már zavar. Főleg amikor nyílt színen mond valaki akkora hülyeséget, mint hogy „a fogazatunk is növényevő”, illetve azzal akar meggyőzni, hogy „el tudod képzelni, néhány óra elteltével hogy néz ki az a hús amit megeszel”. Nos az ilyennek egyszer megmutatnék egy kifordított szarvasmarhát, gyönyörködjön egy kicsit egy növényevő bélrendszerében is. De a vega étkezés magában még nem vészes, bár számomra egyértelmű, hogy a növényfalók mint vérszegény emberkék (a szó átvitt és szoros értelmében is), hiszen a vérképzéshez szükséges vassal bizony hadilábon állnak, mivel a szervezetünk a növényi forrásból származó vasat nem olyan hatékonysággal hasznosítja, mint a húsban lévőt. De ok, az ő döntésük! Azért a vegák nagy része teljesen normális, jó fej emberke, főleg ha nem hisztis és nem gondolja, hogy a világ körülötte forog. Ám minél drasztikusabb egy étrend, annál elszántabbak és agresszívebbek a hívei, hiszen ciki lenne belátni, hogy adott esetben évekig sanyargatta valaki magát önszántából a semmiért.

Ilyen étrend számomra például a „vegán”, amit leginkább magevőnek neveznék. Mindenféle vacak magokat eszegetnek, önérzetes arccal kijelentve, hogy ez bizony az egészség alfája és omegája. Közben meg nem győzik betuszkolni az arcukba a táplálék kiegészítőket és vitaminokat, különben meghasalnának az első héten, mint részeg maci a málnabokor alatt. Arról nem beszélve, hogy azért megnéznék egy vad vegánt, ha valami katasztrófa sújtotta vagy háborús övezetbe csöppenne.

komment írás
Neved: (Ha regisztrálsz, nem írhat más a nevedben!)
Zabagép2014.01.11 22:22
Kedves Andrea! Köszönöm szépen a bíztatást és az aggódást. Teljesen igazad van a fogyás ütemével kapcsolatban. Természetesen szeretne az ember mielőbb Adoniasz lenni, de tisztában vagyok a gyors fogyás veszélyeivel is.

Nem akarok túl gyorsan fogyni, csak egyszerűen nem tudom még beállítani a normális 1 kg/hét körüli szintet, mivel teljesen másként étkezek és próbálok élni, mint korábban. Nem vagyok tisztába még a szükségleteimmel és annyira az alacsony kalóriatartalmú ételekkel sem, mivel nemigen fogyasztottam ilyesmit. Például a mai menümben látható kínai kel, ami alig tartalmaz kalóriát. Ebből jó adagot faltam, de korábban eszembe sem jutott volna megenni: így amikor ma ettem, úgy éreztem, hogy jól lakom tőle, de gyakorlatilag semennyi energiát nem vittem be vele.

A gyors fogyást kerülendő a korábbi elgondolásom ellenére például néha igenis fogyasztok kenyeret, zsemlét, illetve holnaptól eszek majd mézet, olajos magvakat is. Végülis kísérletezgetek... :)
Andrea2014.01.11 21:31
Kedves Zabagép (vagy inkább volt Zabagép)!

Tetszik az elszántságod. Az is jó, hogy nyilvános naplót vezetsz, így talán kevésbé csábulsz majd el.
Amitől viszont óva intelek, az az, amit most csinálsz. A hirtelen fogyás ritkán tartós, a szervezetedet nem hagyod átállni, türelmetlen vagy magaddal szemben. Megsínyli valószínűleg a bőröd is, nem részletezem, mert látom, olvastál azért ezt-azt (a hirtelen, gyors fogyás veszélyeiről hogyhogy nem)?

Szóval csak óvatosan, és máshogy is nézz tükörbe, ne csak fizikálisan... ;)

Sikert, kitartást, és életmódváltással egybekötött tartós fogyást kívánok!

Andrea

...Avagy a fogyókúra története szubjektív szemmel...